Körkortsbehörigheter för dig som kör husbil, drar husvagn

Körkort för utökad B-behörighet – Husvagn & Camping

B Körkort Husvagn
Hur gäller ditt körkort? Husbil & Husvagn

I dag har vi en Volvo V70 som med B-kort får dra 1 370 kg och med BE-kort 1 800 kg, alltså inga problem varken för mig eller min fru att få dra denna vagn. Med behörigheten “Utökad B” får man framföra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt överstiger 3,5 ton men inte 4,25 ton. B-körkortet gäller i regel för vanlig personbil med max åtta passagerarplatser utöver förarplatsen, samt för lätt lastbil med totalvikt på högst 3,5 ton (typ hyrbil från macken för flytt mm). Vid en överlastad husvagn eller annat släp ges böter till ägaren av fordonet som drar husvagnen. Du får köra alla husbilar med totalvikt över 3500 kg, under förutsättning att du inte fått körkortet indraget någon gång efter 1 juli 1996. Får jag med denna bil dra ett släp som väger 1 600 kg med utökad behörighet B eller BE-körkort? – Nej, eftersom högsta vikten som anges i O.1 aldrig får överskridas, oavsett behörighet. Vi har en husvagn med tjänstevikt 1 240 kg och totalvikt 1 370 kg. Tekniska krav på bil och släp. Till exempel så kan bilen ha 2000 kilo och husvagnen 3000 kilo som högst tillåtna lastvikt. Om du gör körprovet för utökad B-behörighet (kod 96) i en automatväxlad bil, utfärdas ditt nya körkort med villkor automat (kod 78). Läs mer om regler för släpvagn. För dig som drar tung släpvagn, husvagn, hästtransport, biltrailer. Här nedan har vi samlat all information du behöver kring lastvikt i husvagnen eller ditt släp. Om totalvikten överstiger 3 500 kg krävs utökad B-behörighet (kod 96) eller BE-behörighet. Nya körkortsregler för husbil – Körkort husbil. Hur tung släpvagn får jag dra med vanligt B-körkort. Det innebär att du enbart får köra bilar med automatisk växellåda, när fordonskombinationen kräver utökad B-behörighet. Får jag köra med en husvagn tillkopplad som har samma totalvikt som bilens totalvikt.

B Körkort Husvagn
Dragbil B körkort Släpvagn Husvagn Hästtransport Trailer

B Körkort Husvagn
Vilket körkort krävs för att köra husbil? – Husbil se

Dock inte med vanligt B-körkort, eftersom O.3 anger att maximal släpvagnsvikt för B-körkort är 1 440 kg. En brasklapp är dock att körkortet inte sedan 1 juli 1996 någon gång varit indraget. Kolla alla annonser för Husbil till salu! Svaret är att detta finns för närvarande inte här utan det är endast C-behörighet som gäller. Jag har för mig att det räcker med b-körkort för husvagn, eller krävs det något annat kort för det. Med ett körkort med utökad B-behörighet (B96) får du dra en släp som väger mer än 750 kg i totalvikt. Om du har vanligt B-körkort får bilens totalvikt + husvagnens totalvikt inte överstiga 3 500 kg. Det här gäller för dig som funderat på att hyra husbil och har B-körkort. Min bils totalvikt är 1 800 kg. Med B-körkort får du dra lätt släpvagn.

B Körkort Husvagn
Vikt på husvagn med B-kort – Allt om Husvagn & Camping

B Körkort Husvagn
Körkort till husvagn och husbil Bengt i Örkelljunga

B Körkort Husvagn
Körprov B96 – Trafikverket

Om släpvagnens totalvikt är mer än 750 kg får inte släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt vara högre än 3 500 kg. Hitta dragbil som passar ditt körkort och släpets vikt. Om du tagit körkort efter 1 juli 1996 får du köra personbil med maxvikt 3500 kg. Vikt på husvagn med B-kort – Allt om Husvagn & Camping Vi använder cookies för att personalisera innehåll och annonser, för att använda sociala medier-funktionalitet samt för att analysera besökstrafiken. Husvagn/släpvagn och B-körkort Det kan vara svårt att veta vad som gäller just för din bil och husvagn. Bästa dragbilen för B96 (utökad B) körkort. B-körkort – Med det mest förekommande körkortet, B-körkort, så får bilen (personbil klass I) / lätta lastbilen ha en totalvikt på 3500 kg medans man samtidigt får dra en lätt släpvagn med en totalvikt på 750 kg, vilket blir 4250 kg totalt. När det gäller exempelvis husvagnar så är det få som klarar sig under 750 kilo men det finns flera bil/släp-kombinationer som klarar sig under 3,5 ton vilket gör att det kan räcka med vanlig B-behörighet. Utökat B-körkort (B96) Vill du dra en husvagn är det alltid bäst att mer än vanligt B-körkort. Var just i kontakt med Transportstyrelsen angående hur man får ett körkort med villkor 74 (C1) i Sverige. Bilens och släpets sammanlagda totalvikt får då inte vara över 4 250 kg. Om du redan har ett B-körkort kan du göra ett körprov för att få utökad B-behörighet. Om man oavbrutet har haft körkort före 1 juli 1996 får man med endast B-behörighet köra hur tunga personbilsklassade fordon som helst. Exempelvis får man ratta en 12- tons Concorde utan problem med denna behörighet. Intressant! Har samma dilemma som du, har en Passat med max B-behörighet 1500, max släpvagnsvikt 1300. Ringde till Polisens trafikavdelning i Malmö och fick det bekräftat, precis som du fått av Transportstyrelsen, dock bara muntligt att det går bra att köra en husvagn med totalvikt 1350 om man inte lastar mer än till 1300. Sålänge du inte överstiger bilens tjänstevikt så får du köra husvagn på b-körkort …. Om du redan har ett körkort med behörighet B* eller BE, gäller samma regler som när du tog ditt körkort. Min fru har B-körkort sedan 1989 också det utan uppehåll. Det kan handla om stora husvagnar eller kanske djurtransporter. Men i många fall klarar du dig med ett lätt släp som du får koppla på din bil med vanlig B-behörighet. Det finns också ett utökat B-körkort som kallas B96 som ger dig möjlighet att dra lite tyngre släp. Vi har bra samarbete med körskolor där du kan ta C1 körkort. Har du B-körkort utfärdat före juli 1996 får du köra husbil registrerad som personbil av klass 2 med maxvikt över 3,5 ton. Tjänsten är ett hjälpmedel – det är du som ansvarar för att du framför dina fordon på ett lagligt sätt även när släpvagnskalkylatorn ger klartecken för fordonen. Hur tungt jag får lasta husvagnen. Många vet inte hur mycket man får lasta på släpvagnen eller i husvagnen om man har B-kort, enligt trafikpolisen. Husvagnen har barnkammare dvs avdelad sovkammare där det är en bredare underlag och smalare överslaf. Godkänd för 6 personer men vår erfarenhet är …. Vad är lastvikten för någon med B-körkort. Sedan har både bilen och husvagnen individuella lastvikt begränsningar som också måste följas. Utökat B (B 96)/BE-Körkort (personbil med tungt släp) Bra att veta om Behörigheten B96 och BE. B96 Utökad behörighet B: Du behöver inte söka nytt körkortstillstånd. Inget teoriprov. Körprov med egen bil och släp med vikt och last enl reglerna.

Tagged With:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *